Max Verstappen

Zo houd je je merk digitaal gezond tijdens de Coronacrisis

Download Corona Peiling #4

In plaats van blindstaren op problemen, kijken wij liever naar oplossingen. Daarom delen we 7 waardevolle inzichten met je waarmee je vandaag nog aan de slag kunt.

Max Verstappen, Account Director bij The Online Company, geeft advies om juist nu en de komende maanden de juiste digitale stappen te zetten.

#1 Kijk eerst naar je beschikbare data

Als je dit nog niet gedaan hebt, onderzoek je eigen data grondig. Kijk daarnaast ook naar marktdata en onderzoek welke producten niet alleen nu, maar ook de komende weken én wanneer de markt weer normaliseert gewild zijn. Deze inzichten helpen je misschien ook te achterhalen hoe je juist nu moet communiceren met je doelgroep (en wat je als organisatie kunt ondernemen waardoor de consument een positiever beeld krijgt).

 

Extra tips

 • Kijk naast de data uitje CRM naar traffic- en transactiekanalen zoals SEA, paid social, affiliate en display. Deze geven inzicht in marktbehoeften.
 • Raadpleeg onderzoeken naar het huidige consumentengedrag zoals het tweewekelijkse rapport van Vostradamus en analyseer trends met behulp van tools zoals Google Trends of vraag je digital agency om hulp.
 • Zorg voor een eenvoudig overzicht (het liefst een real time dashboard, desnoods Excel) van de kansen en draai wekelijks de data uit om te kijken waar er bijgestuurd moet worden.

#2 Werk aan de online winkel

Zorg dat je website is ingericht op de huidige situatie en optimaliseer waar nodig zodat je geen omzet laat liggen. Want hoewel sommige winkels open zijn, loopt de klandizie sterk achteruit. E-commerce is waar momenteel veel organisaties hun focus naar verleggen aangezien het huidige aankoop beslissingsproces van de consument voornamelijk (noodgedwongen) online plaatsvindt.

Extra tips

 • Blijf kort op de bal en laat een e-commerce audit doen. Als bedrijf kun je blinde vlekken hebben, helemaal gezien de laatste ontwikkelingen, waarbij een bureau er als buitenstaander fris naar kijkt.
 • Dit gaat hand in hand met een Conversion Experience (CXO – voormalig bekend als CRO) en SEO-audit. De uitkomsten hiervan snel omzetten in A/B testen zorgt op praktische wijze voor direct resultaat en minimale verliezen van waardevolle online shoppers.
 • Zorg ervoor dat mensen met een aankoopbehoefte jouw organisatie/ merk overwegen door selectief datagedreven aanwezig te zijn in de prospecting fase.
 • Check of je de producten die je op je site aanbiedt ook op voorraad hebt en besteed aandacht aan assortiment- en productinformatie die de consument helpt de juiste keuze te maken.

#3 Gebruik datamodellen en maak impact zichtbaar

Het real time beschikbaar stellen van data, waarbij gelijk gemonitord kan worden wat de stand van zaken is ten opzichte van vooraf gedefinieerde bedrijfsdoelstellingen en bijbehorende KPI’s, is van onschatbare waarde en kan enorm concurrentievoordeel betekenen.

Extra tips

 • Reverse enginering: met je bedrijfsdoelen voor ogen kun je in kaart gaan brengen wat er aan data nodig is. Bepaal vervolgens wie je nodig hebt, hoe je deze data gaat verzamelen en waar je het wilt inzetten.
 • Gebruik datasegmenten van verschillende doelgroepen voor specifiekere campagnes. Dit leidt tot betere performance marketing.
 • Deel je data ook met customer service. Dit maakt het voor hen inzichtelijk wat de waarde van bepaalde klanten is.
 • En als je toch bezig bent: je inkoopafdeling kan veel doelgerichter en effectiever inkopen op basis van trends in je data en daarmee de algehele dienstverlening substantieel verbeteren.
 • Wil je marketing automation realiseren? Evalueer of de data geïntegreerd kan worden met je huidige tools en technology stack.

#4 Maak de kwaliteit van je online kanalen inzichtelijk

Over tijd zien we vaak dat bepaalde merkstrategieën gedachteloos worden vertaald naar tactieken binnen de advertising platforms. Hierdoor wordt het advertising platform (denk aan Google Ads, Facebook BM, DSP’s als DV360 of Adform) het doel, terwijl dit een middel is om een doel te realiseren. Aangezien digital agencies hier non-stop mee bezig zijn, kunnen deze bureaus helpen met het inzichtelijk maken of de strategie die je wilt voeren correct en met de juiste KPI’s is vertaald naar effectieve tactieken binnen passende advertising platforms. Breng het in kaart met hygiene checks en audits.

#5 Evalueer je marketing- en mediastrategie

Dit is het moment om je merkcommunicatie kritisch te evalueren. Zijn je campagnes nog bruikbaar? Is je propositie nog relevant? Wat wil je overbrengen? Hoe communiceer je dit naar de markt? Belangrijke vragen waar je antwoorden op moet hebben. Meer dan ooit wil je geen geld verbranden of mislopen. De strategen en creative directors van onder andere The online company, M2Media en Havana Harbor helpen je graag om een dergelijk traject op te zettenen de juiste bedrijfs-, marketing- en mediastrategie te formuleren. Uiteraard met aansluitende operationeel uitvoerbare tactieken.

Extra tip

 • Testen, Testen en nog eens testen. Gewapend met de juiste strategie, data en acquisitie kanalen (van direct sales tot on- en offline kanalen) moet je testen of de gekozen route zijn vruchten afwerpt. Het hebben van een gedegen “test and learn” methodologie en gedeelde roadmaps zorgt ervoor dat je als organisatie leert wat wél en níét werkt.

 

#6 Wees merk-waardig, juist nu

De relevantie van merken ligt onder een vergrootglas. In welke vorm draag je bij aan het (nieuwe) leven van 17 miljoen Nederlanders? Maak en behoud de connectie met je (potentiële) doelgroep. Ga naar de kern waar je bedrijf voor staat en denk vanuit die kracht hoe je je afzetmarkt laat zien dat jij er voor hen bent, ondanks of misschien wel juist in deze tijden.

Extra tips

 • Bedenk welke maatregelen jij met je bedrijf kunt nemen om ervoor te zorgen dat de klant van dezelfde service en kwaliteit kan genieten – of pas je diensten volledig aan. Sommige merken zien dat de huidige situatie ontwikkelingen heeft versneld. Zo zijn we bijvoorbeeld na jaren van bescheiden gebruik massaal overgestapt op het laten bezorgen van boodschappen.
 • Kijk zo nu en dan naar je marketingactiviteiten door de bril van Jeff Bezos, Amazon topman. Zijn motto: “Wanneer je gefocust bent op de concurrent, moet je wachten tot de concurrent actie onderneemt. Wanneer je klantgericht bent, heb je meer ruimte om te pionieren".

#7 Houd de snelheid erin door tijdig de juiste mensen aan te haken

Deel je inzichten vooral ook met C-level personen en maak hen ambassadeur van de ontwikkelingen. Juist in deze crisis helpt het delen van cruciale informatie hen inzien dat het vrijstellen van capaciteit en eventuele verschuivingen van budget of investeringen bijdraagt aan het behalen van bedrijfsdoelstellingen. Visie zonder actie is tenslotte slechts een droom.

Vragen of advies nodig?

The online company is een performance- gedreven mediamanagement & consultancy bureau met een unieke werkwijze en geïntegreerde benadering op zowel communicatie, marketing en business-doelstellingen. Wil je meer weten of van gedachten wisselen over digital performance marketing? Bel 06-46771144 of mail gerust naar maxverstappen@theonlinecompany.com

The online company

Data & Analytics | Performance Management | Digital Consultancy | Campaigns

Performance-driven media management & consultancy agency with a proven track record when it comes to maximising the digital performance of triple A (inter) national clients.

Download Corona Peiling #1Download Corona Peiling #2Download Corona Peiling #3