M2Media

Corona Media Update #9: het medialandschap keert terug naar (een nieuw) normaal.

Download Corona Peiling #4

De impact van corona op media en consument is enorm (geweest). We hebben gezien dat extra mediaconsumptie een belangrijke bezigheid was van veelconsumenten en voor sommigen nog steeds is. Adverteerders zijn op creatieve manieren omgegaan met de situatie. Een andere boodschap, hulp bieden en bedanken van vitale beroepen. Nederland een hart onder de riem steken in moeilijke tijden. Het bereik van sommige mediumtypen heeft harde klappen gekregen maar gelukkig zijn inmiddels de meeste signalen weer positief. Het medialandschap is opgeschud en keert terug naar (een nieuw) normaal.

Welkom bij media update nummer 9.Sinds de start van de lockdown begin maart hebben we met deze updates extra inzicht gegeven in de trends en ontwikkelingen in media & consumentengedrag. Inmiddels zijn we 20 weken verder en hebben we veel geleerd. Deze learnings bespreken we aan het begin van elk hoofdstuk. Daarnaast kijken we waar elk mediumtype op dit moment staat.

We beginnen met een update van de ontwikkelingen in consumentengedrag. Vervolgens kijken we naar de creatives, waar grote merken met emotionele spots inspelen op de actualiteit in de samenleving. Daarna brengen we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de mediaconsumptie van consumenten. We sluiten af met de mediabestedingen, die inmiddels zo goed als hersteld zijn.

Consumentengedrag

Tijdens de lockdown hebben we drie trends in consumentengedrag zien ontstaan die mogelijk blijvend zijn. Een prijsbewustere consument, een groei in online shoppen en een groei in lokaal shoppen. De laatste onderzoeken laten zien dat dit nog steeds zo is. Ook nu winkels open zijn en we niet online moeten shoppen doet een kwart van Nederland dit meer dan een maand geleden.

Creatives

Na ongeveer 2 weken in lockdown kwamen de eerste merken met campagnes die inhaakten op corona. We hebben merken gezien die hulp aanboden en vitale beroepen bedankten. In plaats van “koop ons” werd het“samen” thema extra belangrijk. Inmiddels zien we het aantal corona creatives op zowel tv als radio de laatste paar weken stabiliseren. Adverteerders proberen relevant te blijven zolang het virus bij ons is. Grote merken zien we daarnaast met emotionele uitingen een statement maken en een oproep doen vooreen verbetering van onze samenleving.

Televisie

Er werd tijdens de crisis extra veel tv gekeken.Nieuwsprogrammering en persconferenties trokken een miljoenenpubliek. Inmiddels is de live kijktijd op tv in alle doelgroepen terug op het niveau van vorig jaar. Doelgroep 50+ jaar wist het hogere niveau 16 weken vast te houden sinds de lockdown. Bloklengtes bij de exploitanten zijn grotendeels hersteld, en we zien dat Video on Demand extra populariteit heeft weten te behouden.

Radio

Nederlanders hebben tijdens de lockdown veel naar radio geluisterd. Vooral thuis zagen we grote stijgingen in de luistertijd.Radio luisteren blijft extra populair in deze tijd. Er vinden een paar veranderingen plaats qua luisterlocatie als gevolg van de versoepelingen.Verder weet Qmusic de koppositie vast te houden die ze sinds de lockdown in doelgroep 20-49 hebben veroverd.

Social media

Social media platformen hebben sinds de lockdown een mooie groei gezien in dagbereik. De eerste groei kwam voort uit de hogere nieuws- en communicatiebehoefte, daarna volgde de behoefte aan ontspanning. Een aantal platformen presteert nog altijd op een hoger niveau dan in week 10. TikTok liet de grootste groei zien, maar ook Facebook lijkt niet veel problemen te hebben gehad door corona.

Online video & audio

Sinds de lockdown zagen we hogere niveaus bij vrijwel alle online video en audio diensten. Inmiddels neemt het dagbereik weer iets af(o.a. door mooi weer), maar blijft YouTube met afstand de nummer 1. Ook normaliseren de online radiozenders naar het oude niveau, terwijl Spotify de groei kon doorzetten.

Display & search

Online nieuwsplatformen zagen hun dagbereik sterk toenemen in het begin van de coronacrisis. De nieuwsbehoefte was groot, waardoor veel Nederlanders online op zoek gingen naar het nieuws. Nu de grootste piek voorbij is daalt het dagbereik van nieuwsplatformen weer iets, maar de daling zet niet door in juli i.v.m. zorgen voor een tweede golf.

Print

Niet alleen online nieuwsplatformen zagen een stijging in het begin van de crisis. Er werden ook meer kranten en tijdschriften gelezen dan voorheen. Nu het aantal mensen dat intensief het nieuws volgt daalt, is het de vraag of deze extra lezers zullen blijven hangen. Jongeren zijn in ieder geval meer tijdschriften gaan lezen dan andere doelgroepen.

Out of home

Out of home kreeg als mediumtype harde klappen tijdens de lockdown door een harde daling in bereik. Inmiddels zien we dat het herstelgoed doorzet, met name op de weg en in het openbaar vervoer. De drukte in winkelstraten herstelt minder snel en zit voor heel Nederland nog op zo’n 56%van het niveau van vorig jaar. Hier zijn grote regionale verschillen te zien; grote steden herstellen sneller.

Bioscoop

Het sluiten van bioscopen tijdens de lockdown was een groot dieptepunt voor het mediumtype. Geen bezoekers betekende geen bereik en dus geen adverteerders. Inmiddels hebben we meerdere versoepelingen gehad en durven mensen langzaamaan weer naar de bioscoop te gaan. Helaas kan de volledige capaciteit van een zaal niet nog worden benut waardoor de bezoekersaantallen achter blijven. De filmbranche lanceert ondertussen eencampagne om filmliefhebbers weer te enthousiasmeren naar de bioscoop te gaan.

Mediabestedingen

De mediabestedingen kregen vanaf week 11 te maken meteen zware dip. Na de eerst schok trokken vanaf week 14 de bestedingen langzaamaan. Inmiddels heeft het herstel in mediabestedingen verder doorgezet met inweek 30 nog zo’n -4% onder het niveau van 2019. Televisie, Radio, Dagbladen enMagazines bestedingen zijn goed hersteld. Op branche-niveau zien we zelfs eenaantal adverteerders meer besteden dan vorig jaar.

Download de gehele update middels de link bovenaan dit artikel.

Vragen?

Direct onze hulp nodig?  Neem dan contact op met Matthijs Roumen via matthijs@m2media.nl voor een vrijblijvend gesprek.

M2Media

Insights | Media Strategy | Planning & Buying | Media Direction & Management

M2Media’s strategic, executional and buying power supports its customers to deal with the complex world of media and, more importantly, supports them to boost the performance of their brands.

Download Corona Peiling #1Download Corona Peiling #2Download Corona Peiling #3