M2Media

Corona Media Update #8: moeten merken weer communiceren zoals ze altijd deden?

Download Corona Peiling #4

Welkom bij media update nummer 8. We hebben te maken met nieuwe versoepelingen, volle terrassen en meerdere EU-landen die de grenzen weer openen. We kijken uiteraard of dit impact heeft op de mediaconsumptie inNederland. De aanstaande zomervakantie is een hot topic: zowel vooradverteerders als consumenten.

We beginnen deze week met de creatives, waar een omslagpunt zichtbaar is in het aantal corona-uitingen. Vervolgens brengen we je op de hoogte van de veranderingen in mediaconsumptie bij consumenten. We sluiten af met de mediabestedingen, die het herstel weten door te zetten.

Creatives

We zien het aantal corona creatives op zowel tv als radio de laatste paar weken afnemen. Dit ligt in lijn met wat consumenten verwachten van merken; steeds meer mensen vinden dat merken moeten communiceren zoals ze dat altijd al deden.Daarnaast haken veel adverteerders in op de aankomende zomervakantie.

Televisie

De live kijktijd in de avond blijft in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar nog steeds op een hoog niveau. Ondertussen stijgen de bloklengtes van alle tv-exploitanten, met die van STER in het bijzonder. Hiermee komt het gemiddelde niveau weer bijna op dat van week 11, de week dat de lockdown begon.

Social media

Social media gebruik blijft ondanks de versoepelingen het hoge niveau behouden. VooralTikTok en Pinterest zitten nog op een stuk hoger niveau dan voor corona. In het buitenland is TikTok al zo populair onder kinderen dat het de gebruiksduur vanYouTube nadert.

Online video & audio

Online video platformen YouTube en RTL XL behouden een hoger niveau vergeleken met voor corona. Op YouTube is de content waar het meest naar gezocht wordt niet veel veranderd gedurende de lockdown. We zijn thuis niet alleen naar online radiozenders gaan luisteren; ook het luisteren van podcasts thuis is populair.

Display & search

Online nieuwsplatformen laten weer een lichte stijging zien in het dagbereik, terwijl de leesintensiteit gelijk blijft. AD.nl, Telegraaf en Nu.nl weten niet te profiteren. In het zoekverkeer zien we een nieuwe piek bij zoekopdrachten naar vakanties.

Print

Hoewel het nieuws gedurende de lockdown steeds iets minder intensief wordt gevolgd, zien we dat Nederlanders nog steeds meer tijd besteden aan het lezen van eenkrant of een tijdschrift.

Out of home

Het wordt steeds weer drukker op straat, waardoor het bereik van Out of home stijgt. Nu de horeca open is en de temperatuur stijgt, lijkt het af en toe ontzettend druk op straat en in winkelcentra. Als we naar de cijfers vanJCDecaux en Bureau RMC kijken, zien we echter dat het aantal passanten nog steeds vele malen lager ligt dan ‘normaal’. Toch lijkt alles erop dat dit beeld snel gaat veranderen.

Mediabestedingen

Het herstel in mediabestedingen zet door met in week 23 nog zo’n -25% onder het niveau van 2019. Televisie, Radio en Dagbladen laten sneller herstel zien. Ook op branche-niveau zien we meerdere branches richting het oude niveau herstellen.

Download de gehele update middels de link bovenaan dit artikel.

Vragen?

Direct onze hulp nodig?  Neem dan contact op met Matthijs Roumen via matthijs@m2media.nl voor een vrijblijvend gesprek.

M2Media

Insights | Media Strategy | Planning & Buying | Media Direction & Management

M2Media’s strategic, executional and buying power supports its customers to deal with the complex world of media and, more importantly, supports them to boost the performance of their brands.

Download Corona Peiling #1Download Corona Peiling #2Download Corona Peiling #3