M2Media

Corona Media Update #7: welk consumentengedrag is blijvend?

Download Corona Peiling #4

Welkom bij de zevende media update. De scholen zijn open, het is drukker buiten en volgende week een belangrijk moment: de opening van horeca & recreatie. We kijken uiteraard weer naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van mediaconsumptie. Ook maken we een extra verdieping op een aantal trends in consumentengedrag die mogelijk blijvend zijn.

We beginnen deze week met de consumententrends, gevolgd door de laatste creatives die merken in deze tijd inzetten. Vervolgens brengen we je op de hoogte van de veranderingen in mediaconsumptie bij consumenten. We sluiten af met de mediabestedingen, die een langzaam herstel laten zien.

Consumentengedrag

We zien drie trends in consumentengedrag die in ‘het nieuwe normaal’ en de recessie die er aan zit te komen, hoogstwaarschijnlijk zullen blijven. Ten eerste kunnen we verwachten dat de ontwikkelingen op het gebied van online shoppen zullen aanhouden. Een andere trend die we zullen gaan zien in de komende tijd is de focus op prijs-kwaliteit. Ten derde kunnen we verwachten dat het kopen van lokale producten zijn populariteit behoudt en dat mensen de voorkeur geven aan producten die van dichtbij komen.

Creatives

We zien deze week veel verzekeraars en banken inspelen op de huidige situatie met bijvoorbeeld beeld bankieren. Daarnaast zien we de trends van “Hulp bieden” en “Bedanken” terugkomen bij o.a. ARAG, Tempo Team en Blokker.

Televisie

Er wordt nog steeds meer live tv gekeken in deze tijd vergeleken met vorig jaar. De doelgroep 20-34 jaar blijft echter stabiel op het ‘normale’ niveau. Ondertussen herstellen de reclameblokken van Ad Alliance richting het oude niveau, terwijl de bloklengtes bij STER flink dalen.

Radio

De laatste luistercijfers bevestigen dat Nederland meer thuis naar de radio is gaan luisteren, aangezien de luistertijd hier flink toe is genomen. Daarnaast vierde Qmusic deze week een feestje, aangezien zij voor het eerst marktleider zijn geworden in doelgroep 20-49 jaar.

Online video & audio

Online video en audio blijven hun verhoogde populariteit houden. In het videolandschap zien we geen grote veranderingen omdat YouTube goed blijft presteren. In het online radiolandschap is Qmusic de zender met de grootste groei in aantal users.

Display & search

De meeste grote nieuwsplatformen zijn weer terug op het oude niveau. Hetzelfde geldt voor de gemiddelde surf tijd; we lezen dus weer op de “normale niveaus” het nieuws. Met de aanstaande openingen van horeca en recreatie zien we het zoekverkeer naar restaurants, musea en attractieparken toenemen.

Out of home

Dat het drukker op de wegen en straat wordt, zien we ook terug in de toename van OOH-bereik. De drukte op de weg lijkt het snelst naar het oude niveau te gaan, met het bereik op tankstations nog maar 10% onder het oude niveau. Het bereik in straten en winkels herstelt iets langzamer. Ook metronetwerken zien het OOH bereik toenemen sinds versoepelingen zijn aangekondigd.

Mediabestedingen

Het herstel in mediabestedingen gaat langzaam, met in week 20 nog altijd zo’n 35% onder het niveau van 2019. Televisie en Dagbladen laten sneller herstel zien, waar het bij andere mediumtypen langer lijkt te duren. Op branche-niveau zien we o.a. positieve ontwikkelingen in sectoren Retail, Media en Horeca & Toerisme.

Download de gehele update middels de link bovenaan dit artikel.

Vragen?

Direct onze hulp nodig?  Neem dan contact op met Matthijs Roumen via matthijs@m2media.nl voor een vrijblijvend gesprek.

M2Media

Insights | Media Strategy | Planning & Buying | Media Direction & Management

M2Media’s strategic, executional and buying power supports its customers to deal with the complex world of media and, more importantly, supports them to boost the performance of their brands.

Download Corona Peiling #1Download Corona Peiling #2Download Corona Peiling #3