M2Media

Corona Media Update #6: versoepeling zorgt voor veranderingen

Download Corona Peiling #4

Welkom bij de zesde media update. De scholen gaan deze week weer open, een belangrijk moment in de versoepeling van de lockdown. Om die reden kijken we naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van mediaconsumptie. Ook maken we een extra verdieping op Moederdag tijdens corona.

We beginnen deze week met de nieuwe creatives die merken in deze tijd inzetten. Vervolgens brengen we je op de hoogte van de veranderingen in mediaconsumptie bij consumenten. Sinds de aangekondigde versoepeling is het verplaatsingsgedrag aan het veranderen, waar we dieper op in zullen gaan bij mediumtype Out of home. We sluiten af met de mediabestedingen, waar de lijn omhoog weer gevonden is.

Creatives

We zien adverteerders voorsorteren op de versoepeling die in week 20 ingaat. In creatie komt dit terug door hoop uit te spreken, durven te dromen en inspiratie te geven voor als dit voorbij is.

Televisie

Er wordt meer live tv gekeken in week 10 t/m 19 dan in dezelfde periode in 2019. De enige doelgroep die op het ‘normale’ niveau zit is 20-34 jaar. Ondertussen zijn de lengtes van reclameblokken nog niet terug op het oude niveau. Talpa stijgt deze week iets, terwijl NPO en Ad Alliance licht dalen.

Social media

Het dagbereik van social media is met ongeveer 3%-punt toegenomen. Daarnaast zien we dat TikTok als platform hard aan het groeien is. TikTok gebruikers besteden daarbij meer tijd aan TikTok dan Instagram gebruikers besteden aan Instagram.

Online video & audio

Hoewel RTL XL in de afgelopen weken is gegroeid qua bereik, zit de grootste absolute groei in gebruikers bij YouTube, dat dagelijks zo’n 5,7 miljoen mensen weet te bereiken. Hiermee ligt het bereik van YouTube zo’n 17% hoger dan inweek 10, wat aangeeft dat veel meer mensen filmpjes kijken dan voor corona.

Display & search

De meeste nieuwsplatformen zijn qua dagbereik terug op het oude niveau. Dit zien we ook bij de leesintensiteit van online nieuws, met uitzondering van doelgroep 20-34 jaar. Qua zoekopdrachten zien we de gevolgen van de versoepeling duidelijk terugkomen: mondkapjes en binnenlandse reisbestemmingen zijn populair.

Out of home

Sinds de versoepeling is aangekondigd zien we veranderingen in verplaatsingsgedrag van consumenten. De drukte in winkelstraten neemt elke week toe, maar ook in de auto worden meer kilometers afgelegd dan in het begin van de intelligente lockdown. Er gaan meer mensen naar kantoor, waardoor de drukte op wegen toeneemt. Dit heeft positieve ontwikkelingen op het bereik van Out of home.

Mediabestedingen

De weg naar boven lijkt te zijn gevonden, met drie weken opeenvolgende stijgingen in mediabestedingen. Tv, radio en dagbladen herstellen het snelst, maar nog altijd ver onder het niveau van vorig jaar. Op branche-niveau zien we positieve ontwikkelingen in Overheid en Telecom, maar ook Retail laat een licht herstel in bestedingen zien.

 

Download de gehele update middels de link bovenaan dit artikel.

Vragen?

Direct onze hulp nodig?  Neem dan contact op met Matthijs Roumen via matthijs@m2media.nl voor een vrijblijvend gesprek.

M2Media

Insights | Media Strategy | Planning & Buying | Media Direction & Management

M2Media’s strategic, executional and buying power supports its customers to deal with the complex world of media and, more importantly, supports them to boost the performance of their brands.

Download Corona Peiling #1Download Corona Peiling #2Download Corona Peiling #3