M2Media

Corona Media Update #4: ‘Het nieuwe normaal’ in media

Download Corona Peiling #4

De mediaconsumptie ontwikkelt zich stabiel, waardoor we voor sommige mediumtypen voorzichtig kunnen spreken van ‘het nieuwe normaal’. Deze week zien we bij veel mediumtypen een stabilisatie van de mediaconsumptie op een hoger niveau t.o.v. voor corona. Binnen een aantal mediumtypen vinden nieuwe ontwikkelingen plaats. De mediumtypen waar niets verandert worden deze week niet behandeld, maar volgen we uiteraard op de voet.

 

In deze update maken daarnaast een extra verdieping op winkels die weer opengaan. Is er al effect te zien in de winkelstraten?

 

Retail

Sinds een aantal winkeliers besloten in week 15 weer open te gaan (oa. Bever, Suitsupply) komen steeds meer berichten over winkels die heropenen met 1,5 meter aanpassingen. Zo’n 60% van de mode- en schoenenwinkels opent weer haar deuren. Dit heeft een positief effect op de drukte in de winkelstraten. In week 15 was het 8,4% drukker dan in week 14. In week 16 nam het aantal passanten wederom toe (1,7% drukker). Maar ten opzichte van vorig jaar is de afname nog steeds fors (-76,6%).

 

Creatives

De paascommercials van grote supermarkten waren in week 15 te zien op tv. Jumbo koos voor een aangepaste voice-over (met een oude commercial) en AH had al een nieuwe commercial waar een extra deel aan werd toegevoegd die inspeelt op de huidige situatie. Op radio zijn veel inhakers te horen van adverteerders die nu extra relevant zijn. In dagbladen en out of home komen wederom mooie initiatieven voorbij.

 

Televisie

De eerste tekenen van ‘het nieuwe normaal’ zijn zichtbaar in het kijkgedrag van Nederland. De live kijkcijfers lijken zich op hoger niveau te stabiliseren, de overige kijktijd blijft hoog en nieuwsprogramma’s worden nog steeds goed bekeken. Opvallend deze week was de stijging in marktaandeel van Talpa en RTL t.o.v. STER, terwijl STER een flinke toename in advertentievolume liet zien.

 

Radio

Hoewel de gemiddelde dagelijkse luistertijd op radio met 10 minuten afneemt t.o.v. week 14, ligt de luistertijd nog steeds op een hoogniveau. De enige zender die (nog) niet lijkt te profiteren van een stijging in luistertijd is Radio 538.

 

Social Media

Het dagbereik van social media neemt weer iets toe in week 15. Vooral Instagram ziet mooie stijgingen, afkomstig van de doelgroep 35+ jaar.

 

Online video en audio

YouTube blijft sterk presenteren als online video platform en behoudt het hoge dagbereik rond de 5 miljoen. Dit komt niet alleen bij jongeren vandaan; ook doelgroep 35-49 jaar nam deze week in dagbereik toe.

 

Display & search

Het dagbereik van de online nieuwsplatformen vlakt iets af naar 7,5 miljoen, nog altijd boven het pre- coronaniveau. Ook in pageviews, surftijden zoekgedrag zien we dalingen, wat bevestigt dat we iets minder interesse hebben in coronanieuws. We zoeken online meer naar huizen op Funda en kopen een Nintendo Switch om de tijd te verdrijven.

 

Mediabestedingen

De daling van afgelopen weken komt tot een einde in week 15. De mediabestedingen blijven op gelijk niveau ten opzichte van week 14, alhoewel de daling t.o.v. vorig jaar nog altijd fors is. Een aantal branches laten stijgingen zien en P&G neemt in de VS het voortouw door extra in media en marketing te investeren.

Download de gehele update middels de link bovenaan dit artikel.

Vragen?

Direct onze hulp nodig?  Neem dan contact op met Matthijs Roumen via matthijs@m2media.nl voor een vrijblijvend gesprek.

M2Media

Insights | Media Strategy | Planning & Buying | Media Direction & Management

M2Media’s strategic, executional and buying power supports its customers to deal with the complex world of media and, more importantly, supports them to boost the performance of their brands.

 

Download Corona Peiling #1Download Corona Peiling #2Download Corona Peiling #3