M2Media

Corona Media Update #3: grootste piek in mediaconsumptie gehad?

Download Corona Peiling #4

De ontwikkelingen in het medialandschap gaan hard sinds corona. Waar we in week 12 en 13 veel mediumtypen zagen pieken zien we inmiddels dat traditionele mediaconsumptie voor jongere doelgroepen naar het oude niveau terugkeert. Oudere doelgroepen daarentegen behouden het hoge niveau, wat zich vooral in tv kijktijd en radio luistertijd uit. Bij online media zien we juist het omgekeerde gebeuren; jongeren blijven erg actief op social media en gebruiken intensief video- en muziekstreamingdiensten.

 

In deze update maken we een extra verdieping op de dagbesteding van consumenten in het algemeen. Wat doen we naast media consumeren nog meer? Daarnaast proberen we antwoord te geven op een vraagstuk dat ons allen bezighoudt: “Zijn consumenten van plan het aangepaste mediagedrag te behouden na de crisis?”

 

Creatives

Deze week zien we nog meer merken met aangepaste creatives communiceren. Vooral op tv, radio en in dagbladen communiceren merken met een aanpaste boodschap. Ook zien we dat out of home in deze tijd juist efficiënt kan zijn en dat Rituals een manier heeft gevonden om toch fysiek beschikbaar te blijven.

 

Dagbestedingen algemeen

Niet alleen het mediagedrag van consumenten is veranderd sinds corona. Ook de manier waarop we onze dag besteden hebben we aangepast. Het huishouden is een activiteit die door veel mensen vaker gedaan wordt sinds we massaal thuisblijven. Maar er worden gelukkig ook vaker ontspanningsactiviteiten gedaan.

 

Televisie

Vooral jongeren keren (mede dankzij het lekkere weer) terug naar het tv kijkgedrag van voor de coronacrisis. De dalende ontwikkeling in de kijkcijfers van nieuwsprogramma’s zet verder door. Klein lichtpuntje voor het medium is dat de bloklengte bij de STER en Ad Alliance weer iets toenam, wat laat zien dat adverteerders meer vertrouwen krijgen om de draad weer op te pakken.

 

Radio

Hoewel online radio iets lijkt te zijn gestegen, neemt de totale luistertijd op radio iets af, waarmee de piek voorbij lijkt te zijn. We zien dat ‘thuis’ luisteren blijft stijgen, terwijl de radio luistertijd tijdens werk of school iets daalt.

 

Social Media

Het bereik van social media vlakt iets af in week 15, terwijl met name 18-34 jarigen aangeven vaker gebruik te maken van Facebook. Ten opzichte van week 13 worden Instagram en Twitter iets minder vaak gebruikt.

 

Online video en audio

Online video en audio blijven het hoge niveau qua bereik en kijktijd grotendeels behouden. Vooral de jongeren 18-34 jaar zijn hier verantwoordelijk voor. Radio10 is online bij Talpa de grootste stijger.

 

Display en search

Het dagbereik van de online nieuwsplatformen blijft hoog en rond de 8 miljoen schommelen. De surftijd neemt wel iets verder af wat te maken kan hebben met iets minder interesse in het nieuws, maar ook het lekkere weer is hierop van invloed.

 

Print

Hoewel er nog geen printbereik cijfers beschikbaar zijn, wijstalles erop dat meer mensen vaker een krant of tijdschrift lezen dan voor de coronamaatregelen. Zo zien uitgevers van kranten hun instroom van abonnees en de leestijd op hun websites stijgen. Tegelijkertijd zien special interest kanalen hun websitebezoek enorm toenemen, wat mogelijk gaat leiden tot hogere oplages.

 

Mediabestedingen

In de meest recente bestedingsdata (week 14) zien we de daling in mediabestedingen doorzetten over alle mediumtypen en vele sectoren.

Download de gehele update middels de link bovenaan dit artikel.

Vragen?

Direct onze hulp nodig?  Neem dan contact op met Matthijs Roumen via matthijs@m2media.nl voor een vrijblijvend gesprek.

M2Media

Insights | Media Strategy | Planning & Buying | Media Direction & Management

M2Media’s strategic, executional and buying power supports its customers to deal with the complex world of media and, more importantly, supports them to boost the performance of their brands.

 

Download Corona Peiling #1Download Corona Peiling #2Download Corona Peiling #3